Miskraam

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Ook het begeleiden van een miskraam behoort daardoor tot ons vak. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat, kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Je merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms merk je het niet zelf en wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is.
Het hebben van wat bloedverlies wil nog niet zeggen dat je een miskraam krijgt. Soms heb je aan het begin van je zwangerschap bloedverlies, wat uiteindelijk geen gevolgen heeft.

Redenen van bloedverlies kunnen zijn:

  • een gesprongen bloedvaatje in de baarmoedermond
  • een innestelingbloeding
  • een contactbloeding (na vrijen)
  • onbekende oorzaak

Een miskraam is niet te voorkomen door rustig aan te doen of stoppen met werken. Wel is het altijd goed te zorgen voor een gezonde start van je zwangerschap.

Een miskraam kan op verschillende manieren verlopen.
Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies spontaan op gang en heb je een krampende pijn in je baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. Dit kan een paar dagen duren maar soms ook een paar weken. Na het verlies van het vruchtje verdwijnt de pijn en vermindert het bloedverlies. Je mag paracetamol slikken als pijnstilling gewenst is. Helderrood bloedverlies in je zwangerschap is altijd een reden om te bellen. Mocht je veel bloedverlies hebben of het bloedverlies blijft aanhouden en zijn er veel stolsels, neem dan meteen contact op met de dienstdoende verloskundige door te bellen naar 06-52 678 066.

Wanneer de miskraam niet spontaan komt, kun je kiezen voor het op gang brengen van de miskraam met medicijnen of voor een curettage. Hiervoor verwijzen we je naar de gynaecoloog. Meer informatie over de keuzes die je dan kan maken vind je hier.

Je lichaam herstelt meestal vlot na een spontane miskraam of curettage. Je menstruatie komt na ongeveer 4-6 weken weer op gang en je lichaam is dan voldoende hersteld om weer zwanger te raken.
Heb je 2 of meer miskramen meegemaakt, dan heb je de mogelijkheid om een chromosomenonderzoek te laten doen.

Het verlies van je zwangerschap heeft ook emotioneel impact. Het is belangrijk dat je tijd neemt om je miskraam emotioneel een plek te geven. Jullie kunnen verdrietig zijn over de niet gelukte zwangerschap maar ook andere gevoelens hebben zoals boosheid of jaloezie naar andere zwangeren. Wij kunnen ondersteuning bieden als jullie dit fijn vinden.

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind. Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen.
Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht. Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij ons als verloskundigen. Wij bieden je graag ondersteuning.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
  • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s of de groep De vergeten vader. Overweeg om het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ in te vullen, de toegankelijke vragen en suggesties helpen je om je ervaringen te verwerken.
  • Vertel je kind(eren) erover. Dit zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je kindje in je zwangerschap te verwerken.
Een optie is de hulp van Miskraamcoach Sanne Vliegen. Zij is gecertificeerd miskraamcoach, opgeleid door Miskraambegeleiding Nederland. Ze heeft expertise in het herstel na verlies tijdens de zwangerschap. Meer informatie vind je op haar website, of door haar te bellen op 06-1068 4718.

Nog meer informatie over een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap vind je op de website deverloskundige.nl bij het thema miskraam.