Kinkhoest en Griep- en coronavaccinatie

Kinkhoest

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de ‘100 dagen hoest’ genoemd. Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden.  Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

De eerste maanden niet beschermd

Baby’s krijgen in Nederland een inenting tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

De 22 weken prik

Om baby’s toch meteen na de geboorte al te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten inenten. Door deze vaccinatie maakt de zwangere antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar de baby. Baby’s zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte. Hierdoor hebben ze 1 inenting minder na de geboorte nodig en worden pas als ze 3 maanden oud zijn voor het eerst ingeënt. De bescherming werkt al 2 weken nadat de prik gezet is. De reden om al vanaf 22 weken te vaccineren is dat ook veel te vroeg geboren baby’s dan beschermd zijn.
Meer informatie is te vinden op de website van het RIVM.

De Griepprik

Ben je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger? Dan mag je ook de Griepprik halen bij het consultatiebureau.
Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals een ziekenhuisopname. Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Voor de zwangere vrouw zelf is de griepprik ook zinvol. Zwangere vrouwen met griep worden namelijk vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. De griepprik is veilig voor de baby en de zwangere vrouw.
Meer informatie vind je bij het RIVM.

Afspraak maken

Alle zwangere vrouwen in Nederland krijgen deze vaccinaties gratis aangeboden.
Je moet hiervoor zelf een afspraak maken.
Dit kan voor de Kinkhoestvaccinatie via deze link. En voor de Griepvaccinatie via deze link.

Informatie over de 22 weken prik in het Engels, Pools, Turks en Arabisch vind je hier.

Corona vaccinatie 2023

Vanaf oktober 2023 kan je als je zwanger bent een corona vaccinatie halen.
Zwangeren krijgen geen uitnodigingsbrief. Zij kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of 0800 7070.
Meer informatie over vaccineren tegen corona tijdens je zwangerschap vind je bij het RIVM.