Kinkhoest vaccinatie

Kinkhoest

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de ‘100 dagen hoest’ genoemd. Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden.  Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

De eerste maanden niet beschermd

Baby’s krijgen in Nederland een inenting tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

De 22 weken prik

Om baby’s toch meteen na de geboorte al te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten inenten. Door deze vaccinatie maakt de zwangere antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar de baby. Baby’s zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte. Hierdoor hebben ze 1 inenting minder na de geboorte nodig en worden pas als ze 3 maanden oud zijn voor het eerst ingeënt. De bescherming werkt al 2 weken nadat de prik gezet is. De reden om al vanaf 22 weken te vaccineren is dat ook veel te vroeg geboren baby’s dan beschermd zijn.

Afspraak maken

Alle zwangere vrouwen in Nederland krijgen deze vaccinatie gratis aangeboden.
Je moet hiervoor zelf een afspraak maken. Dit kan alleen online via deze link.
Meer informatie is te vinden op de website van het RIVM.

Informatie over de 22 weken prik in het Engels, Pools, Turks en Arabisch vind je hier.