Bij je intakegesprek komen de volgende onderwerpen aan de orde:
Je gezondheid en de gezondheid van je partner. Om een beeld te krijgen van je gezondheid, zullen we vragen naar ziekten, operaties, bloedtransfusies en behandelingen die je eventueel hebt meegemaakt. We willen weten of je waterpokken hebt gehad en of je als kind bent ingeënt tegen de Rode Hond. Heb je de laatste maanden medicijnen gebruikt? Heb je gezondheidsklachten? Rook je of heb je gerookt? Gebruik je alcohol of drugs of heb je die gebruikt?
De gezondheid van je familieleden. Komen er in je familie of die van je partner ziekten of aandoeningen voor? Denk bijvoorbeeld aan suikerziekte, taaislijmziekte (cystic fibrosis), een open rug, een spierziekte, downsyndroom of aangeboren hartafwijkingen.
Je leefomstandigheden. Hoe woon je? Leef je alleen of met een partner? Als er bijzondere omstandigheden zijn in je leven, dan is het fijn als je dit met ons bespreekt. Bij problemen bijvoorbeeld op het gebied van relaties, financiën, huisvesting of werk kunnen we je ondersteunen om de juiste hulp te vinden.
Je werkomstandigheden. Het is goed als je van tevoren bedenkt of er risico’s op je werk zijn voor je ongeboren kind of voor jezelf. Je kunt dit ook vragen aan je werkgever.
We zullen ook vragen of dit je eerste zwangerschap is. Als je eerder zwanger bent geweest, wordt ook gevraagd hoe deze eerdere zwangerschappen zijn verlopen. Als je al bij ons bekend bent hebben we deze informatie natuurlijk al.
Prenatale screening
We bespreken ook (indien door jullie gewenst) de mogelijkheid van screening op structurele afwijkingen met de 13 en de 20 weken echo en screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom met de NIPT.
Het is fijn als jullie voordat je bij ons op intake komt al informatie hierover bekijkt, zodat je al weet waar het over gaat en welke keuzes jullie kunnen maken.
In dit filmpje van 3 minuten zie je een heel kort overzicht van onderzoeken waar je voor kan kiezen.
Meer informatie is te vinden op de website over screeningen tijdens de zwangerschap.
De mogelijkheid van een NIPT en de 13 en 20 weken echo zullen we tijdens het intakegesprek bespreken.
Echo’s in onze praktijk
Rond 8 weken maken we de eerste echo en na de intake wordt de termijnecho gepland. Deze echo krijg je als je ongeveer 11 weken zwanger bent. Meer informatie over alle echo’s later in je zwangerschap vind je hier.
De folder Zwanger! is een aanrader.
Adviezen en informatie over zwangerschap en bevalling.
Nog een paar belangrijke adviezen
Goede informatie over voeding tijdens je zwangerschap vind je op de website van het Voedingscentrum en in de Zwangerhap App.
Advies over voeding als je vegetarisch of veganistisch eet vind je hier. Het is in de zwangerschap extra belangrijk om te zorgen dat je geen vitaminetekorten krijgt.
Ook vind je via deze link goede tips bij misselijkheid, obstipatie en andere zwangerschapskwalen.
Voor elke zwangere geldt het advies om 1 gram (1000 milligram) calcium per dag te gebruiken. Dit betekent 5 glazen melk of vergelijkbare zuivelproducten per dag. Als je minder of geen zuivelproducten eet of drinkt neem dan calciumtabletten. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist in doseringen van 500 en 1000 milligram.
Om calcium goed op te nemen heeft je lichaam vitamine D nodig. Voor zwangere vrouwen geldt het advies om via druppels of vitaminepillen elke dag 10 microgram vitamine D in te nemen. Als je een Multivitamine voor Zwangeren gebruikt zit daar al de goede hoeveelheid vitamine D in, maar niet voldoende calcium.
Voldoende inname van calcium en vitamine D tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de groei van de baby en het verkleint de kans op het krijgen van een hoge bloeddruk of problemen die samenhangen met een hoge bloeddruk.
Probeer een Cytomegalie infectie te voorkomen. Deze infectie kan schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Dit virus komt vaak voor in speeksel en urine van jonge kinderen zonder dat zij daar zelf ziek van zijn. Goede hygiëne is daarom extra belangrijk. Denk bijvoorbeeld als je in contact bent met jonge kinderen aan handen wassen (met zeep) na het afvegen van snottebellen en na het verwisselen van luiers. Ook is het niet verstandig om bestek en eten te delen.

We adviseren je om kraamzorg aan te vragen. Wij raden momenteel aan om dit al na je eerste echo te regelen, ook al is de datum waarop je bent uitgeteld dan nog niet helemaal zeker. Als je je later in de zwangerschap pas aanmeldt dan kan het lastig worden om je in te schrijven bij een kraamcentrum in de buurt.
Via deze link vind je uitleg over kraamzorg en de manier van aanvragen .
Op de website van de Rijksoverheid vind je alles over een kind krijgen wat moet ik regelen? Met onderwerpen zoals erkennen en het ouderlijk gezag, de achternaam van je kind, kinderbijslag, je zorgverzekering en nog veel meer nuttige informatie.
Wil je nog meer verdiepingsinformatie? Bijvoorbeeld over risico’s op het werk, medicijngebruik, stoppen met roken of vind je het leuk een zwangerschapskalender te bekijken/gebruiken? Kijk dan eens op ZiZoBrabant.nl
Dit overzicht geeft je een idee over de basiszorg die je in de zwangerschap zal krijgen maar ook de zaken waar je zelf aan moet denken nu je zwanger bent.
Je krijgt dit van ons nog op papier mee bij het intakegesprek.
En dan als laatste.
Overweeg deelname aan Moeders voor Moeders. Deze organisatie zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gehaald. Dit hormoon wordt gebruikt voor het maken van geneesmiddelen die nodig kunnen zijn bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Op deze manier kan je iemand die niet zo makkelijk zwanger wordt helpen om óók zwanger te worden.