Intake

Bij je intakegesprek komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Je gezondheid en de gezondheid van je partner. Om een beeld te krijgen van je gezondheid, zullen we vragen naar ziekten, operaties, bloedtransfusies en behandelingen die je eventueel hebt meegemaakt. We willen weten of je waterpokken hebt gehad en of je als kind bent ingeënt tegen de Rode Hond. Heb je de laatste maanden medicijnen gebruikt? Heb je gezondheidsklachten? Rook je of heb je gerookt? Gebruik je alcohol of drugs of heb je die gebruikt?

De gezondheid van je familieleden. Komen er in je familie of die van je partner ziekten of aandoeningen voor? Denk bijvoorbeeld aan suikerziekte, taaislijmziekte (cystic fibrosis), een open rug, een spierziekte, downsyndroom of aangeboren hartafwijkingen.

Je leefomstandigheden. Hoe woon je? Leef je alleen of met een partner? Als er bijzondere omstandigheden zijn in je leven, dan is het fijn als je dit met ons bespreekt. Bij problemen bijvoorbeeld op het gebied van relaties, financiën, huisvesting of werk kunnen we je ondersteunen om de juiste hulp te vinden.

Je werkomstandigheden. Het is goed als je van tevoren bedenkt of er risico’s op je werk zijn voor je ongeboren kind of voor jezelf. Je kunt dit ook vragen aan je werkgever.

We zullen ook vragen of dit je eerste zwangerschap is. Als je eerder zwanger bent geweest, wordt ook gevraagd hoe deze zwangerschappen zijn verlopen. Als je al bij ons bekend bent hebben we deze informatie natuurlijk al.

We bespreken ook (indien door jullie ook gewenst) de mogelijkheid van screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom en de 20 weken echo. We raden jullie aan om voorafgaand aan het gesprek al informatie hierover door te nemen, zodat je al weet waar het over gaat en welke keuzes jullie kunnen maken.

Voor informatie over beide mogelijkheden van screening verwijzen wij naar de landelijke website over onderzoek van het ongeboren kind.

Daarnaast zijn er ook goede folders beschikbaar over beide onderzoeken, ook in diverse andere talen:

Een korte samenvatting is te zien in onderstaande filmpjes:

  • Filmpje over de screening op down-, edwards- en patausyndroom
  • Filmpje over de 20 weken echo

We geven uitleg over het bloedonderzoek tijdens de zwangerschap.

Bij de intake wordt de termijnecho gepland. Met deze echo kunnen we door het nauwkeurig meten van de baby beoordelen hoe lang je zwanger bent. Deze echo krijg je als je ongeveer 11 weken zwanger bent.

Verdere informatie die we belangrijk vinden:

Goede informatie over voeding tijdens je zwangerschap vind je op de website van het Voedingscentrum of in de Zwangerhap App.

Voor elke zwangere geldt het advies om 1 gram (1000 milligram) calcium per dag in te nemen. 1 gram betekent 5 glazen melk of vergelijkbare zuivelproducten per dag. Als je weinig tot geen zuivelproducten eet of drinkt wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap meer calcium in te nemen door aanvulling met calciumtabletten. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist in doseringen van 500 en 1000 milligram.

Om calcium goed op te nemen heeft je lichaam vitamine D nodig. Voor zwangere vrouwen geldt het advies om via druppels of vitaminepillen elke dag 10 microgram vitamine D in te nemen. Als je een multivitamine voor Zwangeren gebruikt zit daar al de goede hoeveelheid vitamine D in, maar niet voldoende calcium. Voldoende inname van calcium en vitamine D tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de groei van uw kindje en het verkleint de kans op het krijgen van een hoge bloeddruk of pre-eclampsie. Je kan bij het voedingscentrum bekijken of je calciuminname voldoende is.

Probeer een Cytomegalie Infectie te voorkomen met onderstaande tips:

Op de website van de Rijksoverheid vind je alles over een kind krijgen wat moet ik regelen? Met onderwerpen zoals je zorgverzekering, het ouderlijk gezag, de achternaam van je kind en nog veel meer nuttige informatie.

We adviseren je kraamzorg aan te vragen.

Overweeg deelname aan Moeders voor Moeders. Zij zamelen urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt gebruikt voor het maken van geneesmiddelen die nodig kunnen zijn bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Op deze manier kan je iemand die niet zo makkelijk zwanger wordt helpen om óók zwanger te worden.

Momenteel is ten gevolge van het Coronavirus Centering Pregnancy in onze praktijk tijdelijk niet mogelijk. We hopen daarmee in september 2020 weer te gaan starten.