Intake

Bij je intakegesprek komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Je gezondheid en de gezondheid van je partner. Om een beeld te krijgen van je gezondheid, zullen we vragen naar ziekten, operaties, bloedtransfusies en behandelingen die je eventueel hebt meegemaakt. We willen weten of je waterpokken hebt gehad en of je als kind bent ingeënt tegen de Rode Hond. Heb je de laatste maanden medicijnen gebruikt? Heb je gezondheidsklachten? Rook je of heb je gerookt? Gebruik je alcohol of drugs of heb je die gebruikt?

De gezondheid van je familieleden. Komen er in je familie of die van je partner ziekten of aandoeningen voor? Denk bijvoorbeeld aan suikerziekte, taaislijmziekte (cystic fibrosis), een open rug, een spierziekte, downsyndroom of aangeboren hartafwijkingen.

Je leefomstandigheden. Hoe woon je? Leef je alleen of met een partner? Als er bijzondere omstandigheden zijn in je leven, dan is het fijn als je dit met ons bespreekt. Bij problemen bijvoorbeeld op het gebied van relaties, financiën, huisvesting of werk kunnen we je ondersteunen om de juiste hulp te vinden.

Je werkomstandigheden. Het is goed als je van tevoren bedenkt of er risico’s op je werk zijn voor je ongeboren kind of voor jezelf. Je kunt dit ook vragen aan je werkgever.

We zullen ook vragen of dit je eerste zwangerschap is. Als je eerder zwanger bent geweest, wordt ook gevraagd hoe deze zwangerschappen zijn verlopen. Als je al bij ons bekend bent hebben we deze informatie natuurlijk al.

We bespreken ook (indien door jullie ook gewenst) de mogelijkheid van screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom en de 20 weken echo. We raden jullie aan om voorafgaand aan het gesprek al informatie hierover door te nemen, zodat je al weet waar het over gaat en welke keuzes jullie kunnen maken.

Voor informatie over beide mogelijkheden van screening verwijzen wij naar de landelijke website over onderzoek van het ongeboren kind.

Daarnaast zijn er ook goede folders beschikbaar over beide onderzoeken, ook in diverse andere talen:

Een korte samenvatting is te zien in onderstaande filmpjes:

  • Filmpje over de screening op down-, edwards- en patausyndroom
  • Filmpje over de 20 weken echo

We geven uitleg over het bloedonderzoek tijdens de zwangerschap.

Echo’s in onze praktijk

Rond 8 weken maken we de eerste echo en na de intake wordt de termijnecho gepland. Deze echo krijg je als je ongeveer 11 weken zwanger bent. Meer informatie over alle echo’s later in je zwangerschap vind je hier.

Belangrijke andere informatie:

De folder Zwanger! is een aanrader.
Met adviezen en informatie voor zwangerschap en bevalling.

We noemen hier als aanvulling nog wat andere adviezen:

Goede informatie over voeding tijdens je zwangerschap vind je op de website van het Voedingscentrum en in de Zwangerhap App.

Voor elke zwangere geldt het advies om 1 gram (1000 milligram) calcium per dag te gebruiken. Dit betekent 5 glazen melk of vergelijkbare zuivelproducten per dag. Als je minder of geen zuivelproducten eet of drinkt neem dan calciumtabletten. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist in doseringen van 500 en 1000 milligram.
Om calcium goed op te nemen heeft je lichaam vitamine D nodig. Voor zwangere vrouwen geldt het advies om via druppels of vitaminepillen elke dag 10 microgram vitamine D in te nemen. Als je een Multivitamine voor Zwangeren gebruikt zit daar al de goede hoeveelheid vitamine D in, maar niet voldoende calcium.
Voldoende inname van calcium en vitamine D tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de groei van de baby en het verkleint de kans op het krijgen van een hoge bloeddruk of problemen die samenhangen met een hoge bloeddruk.

Probeer een Cytomegalie infectie te voorkomen. Deze infectie kan schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Dit virus komt vaak voor in speeksel en urine van jonge kinderen zonder dat zij daar zelf ziek van zijn. Goede hygiëne is daarom extra belangrijk. Denk bijvoorbeeld als je in contact bent met jonge kinderen aan handen wassen (met zeep) na het afvegen van snottebellen en na het verwisselen van luiers. Ook is het niet verstandig om bestek en eten te delen.

Overweeg deelname aan Moeders voor Moeders. Deze organisatie verzamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gehaald. Dit hormoon wordt gebruikt voor het maken van geneesmiddelen die nodig kunnen zijn bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Op deze manier kan je iemand die niet zo makkelijk zwanger wordt helpen om óók zwanger te worden. Heel mooi als je hier aan mee wil werken!

We adviseren je kraamzorg aan te vragen. Het is belangrijk dit te doen voordat je 16 weken zwanger bent. Het is verstandig dit meteen na je termijnecho te regelen. Via deze link vind je uitleg over kraamzorg en de manier van aanvragen .

Op de website van de Rijksoverheid vind je alles over een kind krijgen wat moet ik regelen? Met onderwerpen zoals je zorgverzekering, het ouderlijk gezag, de achternaam van je kind en nog veel meer nuttige informatie.

Wil je nog meer verdiepingsinformatie? Bijvoorbeeld over risico’s op het werk, medicijngebruik, stoppen met roken of vind je het leuk een zwangerschapskalender te bekijken/gebruiken? Kijk dan eens op ZiZoBrabant.nl.

Onderstaand overzicht geeft je een idee over de basiszorg die je in de zwangerschap zal krijgen: