Echo’s en screening

Vroege echo
Deze echo vindt bij ons op de praktijk plaats als je ongeveer 8 weken zwanger bent. We kijken dan of het hartje klopt en of de zwangerschap in de baarmoeder zit. Dit is in principe een inwendige echo omdat de baarmoeder nog te klein is om de baby via de buik te bekijken.

Termijnbepaling
Tussen 10 en 12 weken wordt de termijnecho gemaakt. Tijdens dit onderzoek wordt de baby nauwkeurig opgemeten en stellen we de uitgerekende datum vast.

Echo bloedverlies
Deze echo wordt op indicatie in onze praktijk gemaakt.

Groei-echo  
Bij iedere controle voelen wij aan je buik. Als er een reden voor is dan wordt de groei extra gecontroleerd met een echo.

Liggingsecho
Om de ligging met zekerheid vast te stellen wordt er tussen 34-36 weken nog een echo gemaakt.

Pret-echo’s

Voor pret-echo’s verwijzen we je naar:

Een pret-echo is medisch niet noodzakelijk en wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar. Ja kan een pretecho afspreken als je al rond 14-15 weken een geslachtsbepaling wil laten doen. Het kan ook later in de zwangerschap, als je met 3D beelden al wat meer van jullie baby wil zien.

Gratis echo
Bij de Fontys Hogeschool in Eindhoven worden vaak zwangeren gezocht voor de echo-opleiding. Je kan informeren op tel. 0877- 87 97 35 of er nog zwangeren gezocht worden voor deze gratis echo’s. Volg ons op Facebook, daar plaatsten we oproepen van Fontys voor de echo-pleiding.

Prenatale screening

NIPT, Combinatietest en 20 weken echo

Willen jullie je ongeboren kind laten onderzoeken?
Er zijn twee soorten onderzoek: screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom en de 20 weken echo. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Jullie beslissen zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen. 

Voor goede informatie over beide mogelijkheden van screening verwijzen wij naar de landelijke website over onderzoek van het ongeboren kind

Daarnaast zijn er ook goede folders beschikbaar over beide onderzoeken, die ook in diverse andere talen beschikbaar zijn.

Met vragen over deze informatie kan je natuurlijk altijd bij ons terecht. We gaan hier ook altijd op in tijdens het intakegesprek. Hoe de verwijzing voor deze onderzoeken in zijn werk gaat komt dan ook aan de orde.

De 20 weken echo wordt verricht bij Diagnostiek voor U in Eindhoven. Bij een medische indicatie ga je naar het MMC (Veldhoven) of MUMC (Maastricht).