Advies coronavaccinatie

Gynaecologen, verloskundigen en kinderartsen zien het aantal zwangeren met corona op de intensive care sterk toenemen. Ook is er een toename van het aantal (veel) te vroeg geboren baby’s. Daarom roepen de NVOG, NVK en KNOV zwangeren nogmaals op zich op ieder moment van de zwangerschap te laten vaccineren met een mRNA-vaccin.

Internationaal onderzoek bevestigt dat zwangere vrouwen met corona een groter risico hebben op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte. Daarnaast weten we uit internationaal onderzoek dat vaccineren geen schade toebrengt aan de zwangere of haar ongeboren kind en dat dat de kans op ernstig ziek worden sterk vermindert. Datzelfde geldt voor vrouwen die zwanger willen worden. Vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Ook de booster is veilig.

Vind je het lastig om een keuze te maken tussen wel of niet vaccineren of wil je meer informatie?

“Wat ons op dit moment opvalt, is dat vanaf het moment dat een zwangere COVID-klachten krijgt, het ziekteverloop veel sneller gaat dan eerder”, vertelt gynaecoloog prof. dr. Christianne de Groot, woordvoerder van de NVOG. “Een zwangere komt nu sneller in een ernstige situatie en dus op de ic terecht. Dit is een duidelijk verschil met de eerste golf”. Kinderarts drs. Károly Illy vult aan: “Gevolg hiervan is dat een baby al in een vroeger stadium in de zwangerschap gehaald moet worden, soms al bij 26 weken, en op de NICU terechtkomt. Dit zien wij steeds vaker gebeuren, hetgeen ons enorme zorgen baart”. Dit wordt ook beaamd door prof. dr. Corine Verhoeven, verloskundige, die dan ook zwangeren oproept om zich te laten vaccineren, voor hun eigen gezondheid én die van hun kind: “Heb je eerder de keuze gemaakt om je niet te vaccineren, heroverweeg deze keuze dan nog eens en ga hierover in gesprek met je verloskundige of gynaecoloog.”

Keuzehulp in ander talen

Het advies van de KNOV, NVOG en NVK is vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.