Huidige werkwijze in onze praktijk ten gevolge van de Corona pandemie

Omdat de situatie met het Coronavirus steeds verandert, veranderen ook de adviezen voortdurend. Dus als je goed op de hoogte wil blijven kijk dan regelmatig op onze website!

Om de zorg tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, volgen wij naast de adviezen van het RIVM ook de adviezen op van onze beroepsorganisatie, de KNOV.
Dit steeds ook in afstemming met onze collega’s van de verloskundigenpraktijken in onze regio en met de regionale ziekenhuizen en kraamcentra.

Controles en echo’s – altijd met mondkapje!

Bij de echo’s ben je samen met je partner welkom. En ook bij het gesprek dat we bij ongeveer 34 weken over de bevalling hebben.
Bij de andere controles heeft het onze voorkeur dat je alleen komt. Als je zorgen hebt, waardoor het belangrijk voor je is dat je partner toch bij een controle aanwezig is, dan is je partner welkom. Kinderen die rondlopen in de praktijk zijn helaas nog niet welkom. Een kind in een buggy of een baby in een autostoeltje meenemen is geen probleem.
Bij alle contacten gaan we er van uit dat we samen zo goed mogelijk ons best doen om, buiten het lichamelijk onderzoek, op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. Verder vragen we je om bij alle controles op de praktijk een mondkapje te dragen, wij doen dat ook!

Het Intakegesprek

Het intakegesprek duurt 45-60 minuten. Dit gesprek doen we telefonisch of via beeldbellen. In sommige gevallen hebben we de voorkeur voor een afspraak op de praktijk, in dat geval zullen we dat duidelijk met jullie afspreken.

Basisafspraken

Als je klachten hebt als neusverkoudheid, hoesten, koorts of benauwdheid, kom dan niet naar de praktijk maar laat je testen en bel ons. Bel ook als je plotseling geur- of smaakverlies hebt.
Kom niet naar de praktijk als je COVID19-positief bevonden bent of als je zieke huisgenoten hebt. Je partner mag uiteraard ook geen klachten hebben wanneer hij/zij meekomt.

Als je op vakantie bent geweest in een “oranje of rood gebied” en een afspraak bij ons hebt in de 1e 10 dagen na terugkomst, bel ons dan om af te stemmen wat we met deze afspraak doen.

Vergeet niet dat je met klachten, vragen of onzekerheden tussen de controles door ons altijd mag bellen!

We blijven ook benadrukken dat onderzoeken waarvoor je naar het ziekenhuis moet veilig kunnen gebeuren! Het ziekenhuis neemt volop maatregelen om te zorgen dat bijvoorbeeld bloed prikken of een bezoek aan de polikliniek of het geboortecentrum geen extra kans op besmetting met het Coronavirus geven. Uitstellen van noodzakelijke zorg is onverstandig!

Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren.
Houd het nieuws in de gaten en houd je aan de richtlijnen van het RIVM.

Zwangerschap, werk en COVID-19

We krijgen veel vragen over hoe er op het werk zou moeten worden omgegaan met eventuele extra bescherming van zwangeren. Het antwoord daarop is te vinden bij het RIVM.

Je bevalling

De mogelijkheid om te kiezen tussen een thuis- of ziekenhuisbevalling is niet veranderd. Als het medisch goed met je gaat en je twijfelt, dan is het prima om de keuze voor de plaats van de bevalling pas definitief te maken zodra je bevalling begonnen is. Wij zullen je zo goed mogelijk helpen met deze keuze.
Bij een medische reden om in het ziekenhuis te bevallen heb je deze keuze niet.

Als je tijdens je bevalling duidelijke verschijnselen hebt van het Coronavirus en/of positief getest bent, is het afhankelijk van je klachten of je onder onze verantwoordelijkheid kan bevallen (thuis of poliklinisch) of dat je verwezen wordt voor intensievere bewaking van jouw conditie en die van je kindje.
Natuurlijk zorgen wij in dat geval dat dit allemaal goed wordt geregeld. We hebben daar werkafspraken over met onze collega’s in de ziekenhuizen.

Bij een bevalling thuis mag er naast je partner 1 extra persoon aanwezig zijn. In het ziekenhuis wordt deze extra persoon momenteel niet toegestaan. Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis is er ook geen familie op de gang of ergens anders in het ziekenhuis toegestaan.

Na de bevalling: 

Recente informatie over de bezoekregeling van de ziekenhuizen is te vinden op de website van het betreffende ziekenhuis.

Wij doen de huisbezoeken in de eerste week na je bevalling in principe zoals normaal. Soms kiezen we voor een deel van de visites telefonisch, dit is ook afhankelijk van jullie eigen wensen.
Vraag kraambezoek thuis om alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben en 1,5 meter afstand houden. Vraag ze ook om niet te komen in de uren dat de kraamverzorgster aanwezig is.

Vanaf 3 november geldt dat er een maximum van 2 bezoekers per dag in huiselijke sfeer wordt toegestaan. Wij willen benadrukken dat zorgprofessionals/noodzakelijke zorg niet onder deze bezoekers in privésfeer vallen. Dus ook als jullie al twee personen op bezoek hebben gehad dan mogen verloskundigen, kraamzorg, medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg (bijvoorbeeld voor het verrichten van de hielprik en gehoortest), lactatiekundigen en andere zorgverleners wel naar binnen als zij zich houden aan de 1,5 meter afstand van de kraamvrouw en haar gezin. Voor noodzakelijke onderzoeken geldt een uitzondering op de 1,5 meter afstand.

Onze praktijkruimte

In onze praktijkruimte hebben we nog steeds aanpassingen. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de boeken en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken we zo nodig extra hygiënische hulpmiddelen. We verzoeken je om je handen te wassen of desinfecteren bij binnenkomst in de praktijk.

Mondkapjes

Graag bij iedere controle en echo een mondkapje dragen. Wij dragen zelf ook een mondkapje tijdens onze spreekuren, de bevallingen die we begeleiden en de kraamvisites. We willen daarmee voor extra veiligheid zorgen van de zwangeren, kraamvrouwen en baby’s voor wie wij zorg dragen, maar ook van onszelf en onze collega’s in de geboortezorg.

Als je thuis aan het bevallen bent is een mondkapje voor jou en je partner niet nodig als jullie geen klachten hebben. We willen dat je dan zo vrij mogelijk kan ademen. Voor je partner geldt in het ziekenhuis wel het dringend advies om een mondkapje te dragen.

Bij een kraambezoek door ons zijn jullie in je eigen huis en vragen we jullie ook niet om een mondkapje te dragen. Uiteraard houden we op de momenten dat dit mogelijk is ook 1,5 meter afstand van jullie.

Alvast bedankt voor jullie begrip! En naast het benoemen van al deze “regels” willen we vooral benadrukken dat we net als altijd ons best doen om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden!