Huidige werkwijze in onze praktijk ten gevolge van de Corona pandemie

Als je goed op de hoogte wilt blijven kijk dan regelmatig op onze website, onze werkwijze kan veranderen bij nieuwe adviezen

Om de zorg tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, volgen wij naast de adviezen van het RIVM ook de adviezen op van onze beroepsorganisatie, de KNOV.
Dit steeds ook in afstemming met onze collega’s van de verloskundigenpraktijken in onze regio en met de regionale ziekenhuizen en kraamcentra.

De zorg in onze praktijk blijft zo veilig mogelijk met jullie hulp:

  • We vragen een mondkapje te dragen bij elk bezoek aan de praktijk
  • Partners zijn altijd welkom bij echo’s en het gesprek over de bevalling
  • Bij de ander afspraken vinden we het fijn als je alleen komt
  • Als het belangrijk voor je is dat je partner toch aanwezig is, dan is je partner welkom
  • Aanwezigheid van partners via (beeld)bellen bij controles mag natuurlijk altijd
  • Breng liever geen kinderen mee naar de praktijk. Als je geen opvang hebt en toch met je kind(eren) komt, dan vragen we je om ervoor te zorgen dat je kind niet rondloopt door de praktijk.
  • Kom niet naar de praktijk als je klachten hebt als neusverkoudheid, hoesten, koorts, benauwdheid of plotseling geur- of smaakverlies. Laat je testen en bel ons
  • Kom niet naar de praktijk als je COVID19-positief bevonden bent of als je zieke huisgenoten hebt
  • Je partner mag uiteraard ook geen klachten hebben wanneer hij/zij meekomt naar de praktijk
  • Bel ons ook voorafgaand aan je afspraak als je op reis bent geweest naar een land met een hoog coronarisico

Het Intakegesprek en de zwangerschapscontroles

Het intakegesprek duurt 45-60 minuten. Dit gesprek doen we telefonisch of via beeldbellen. In sommige gevallen kiezen we voor een afspraak op de praktijk.

De controle rond 20 weken doen we telefonisch, na de 20 weken echo. De andere zwangerschapscontroles zijn op de praktijk.

Vergeet niet dat je met klachten, vragen of onzekerheden tussen de controles door ons altijd mag bellen!

We blijven ook benadrukken dat onderzoeken waarvoor je naar het ziekenhuis moet veilig kunnen gebeuren! Het ziekenhuis neemt maatregelen om te zorgen dat bijvoorbeeld bloed prikken of een bezoek aan de polikliniek of het geboortecentrum geen extra kans op besmetting met het Coronavirus geven. Uitstellen van noodzakelijke zorg is niet verstandig. Bij controles in het ziekenhuis wordt verwacht dat je alleen komt.

Zwangerschap, werk en COVID-19

We krijgen veel vragen over hoe er op het werk zou moeten worden omgegaan met eventuele extra bescherming van zwangeren. Het antwoord daarop is te vinden bij het RIVM.

Je bevalling

De mogelijkheid om te kiezen tussen een thuis- of ziekenhuisbevalling is niet veranderd. Als het medisch goed met je gaat en je twijfelt, dan is het prima om de keuze voor de plaats van de bevalling pas definitief te maken zodra je bevalling begonnen is.
Bij een medische reden om in het ziekenhuis te bevallen heb je deze keuze niet.

Als je tijdens je bevalling duidelijke verschijnselen hebt van het Coronavirus en/of positief getest bent, is het afhankelijk van je klachten of je onder onze verantwoordelijkheid kan bevallen (thuis of poliklinisch) of dat je verwezen wordt voor intensievere bewaking van jouw conditie en die van de baby.

Bij een bevalling thuis mag er naast je partner 1 extra persoon aanwezig zijn. Voor de huidige afspraken in het ziekenhuis waar je (eventueel) gaat bevallen, kan je het beste op de website van het ziekenhuis kijken. Bij een bevalling in het ziekenhuis is er geen aanwezigheid van familie op de gang of ergens anders in het ziekenhuis toegestaan. Recente informatie over de bezoekregeling van de ziekenhuizen is ook te vinden op de website van het betreffende ziekenhuis.

Na de bevalling: 

In de kraamperiode zullen we onze visites deels vervangen door telefonisch contact. Dit altijd in goed overleg met jullie en de kraamverzorgster.
Vraag kraambezoek thuis om alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben en 1,5 meter afstand houden. Vraag ze ook om niet te komen in de uren dat de kraamverzorgster aanwezig is.

Zorgprofessionals tellen niet mee als bezoeker in de privésfeer. Dus ook als jullie al bezoek hebben gehad mogen zorgverleners wel naar binnen, als zij zich houden aan de 1,5 meter afstand van de kraamvrouw en haar gezin. Voor noodzakelijke onderzoeken geldt een uitzondering op de 1,5 meter afstand.

De nacontrole en anticonceptie

De nacontrole na 6 weken doen we bij voorkeur telefonisch, in overleg is een controle op de praktijk nog steeds mogelijk. Het laten plaatsen van een spiraaltje is mogelijk.

Onze praktijkruimte

We verzoeken je om je handen te wassen of desinfecteren bij binnenkomst in de praktijk. Wij gaan zelf zorgvuldig om met het ontsmetten van de materialen die we gebruiken.

Mondkapjes

Als je aan het bevallen bent is een mondkapje voor jou en je partner niet nodig als jullie geen klachten hebben. In het ziekenhuis worden jullie wel verzocht een mondkapje te dragen in de gangen, op weg naar de kamer waar je gaat bevallen. Het is ook mogelijk dat de partner gevraagd wordt een mondkapje te dragen tijdens de bevalling.

Bij kraambezoek bij jullie thuis vragen we jullie ook niet om een mondkapje te dragen. Uiteraard houden we op de momenten dat dit mogelijk is 1,5 meter afstand van jullie en van de kraamverzorgster.

Alvast bedankt voor jullie begrip!
En naast het benoemen van al deze al deze ‘regels’ willen we graag benadrukken dat we net als altijd ons best doen om deze bijzondere periode in jullie leven op een fijne manier te begeleiden!