Huidige werkwijze in onze praktijk ten gevolge van de Corona pandemie

Omdat de situatie met het Coronavirus steeds verandert, veranderen ook de adviezen voortdurend. Dus als je goed op de hoogte wil blijven kijk dan regelmatig op onze website!

Om de zorg tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, volgen wij naast de adviezen van het RIVM ook de adviezen op van onze beroepsorganisatie, de KNOV.
Dit steeds ook in afstemming met onze collega’s van de verloskundigenpraktijken in onze regio en met de regionale ziekenhuizen en kraamcentra.

De zorg in onze praktijk blijft zo veilig mogelijk met jullie hulp:

  • We vragen een mondkapje te dragen bij elk bezoek aan de praktijk
  • We willen graag dat je alleen naar je afspraken komt
  • Partners zijn welkom bij echo’s en het gesprek over de bevalling
  • Als je zorgen hebt, waardoor het belangrijk voor je is dat je partner toch bij een controle aanwezig is, dan is je partner welkom.
  • Aanwezigheid van partners via (beeld)bellen bij controles mag altijd
  • Breng geen kinderen mee naar de praktijk
  • Kom niet naar de praktijk als je klachten hebt als neusverkoudheid, hoesten, koorts, benauwdheid of plotseling geur- of smaakverlies. Laat je testen en bel ons
  • Kom niet naar de praktijk als je COVID19-positief bevonden bent of als je zieke huisgenoten hebt. Je partner mag uiteraard ook geen klachten hebben wanneer hij/zij meekomt naar de praktijk
  • Bel ons ook voorafgaand aan je afspraak als je op reis bent geweest in een oranje of rood gebied

Het Intakegesprek

Het intakegesprek duurt 45-60 minuten. Dit gesprek doen we telefonisch of via beeldbellen. In sommige gevallen hebben we de voorkeur voor een afspraak op de praktijk, in dat geval zullen we dat duidelijk met jullie afspreken.

Wijziging in ons controleschema per 16 december 2020

Ten gevolge van de lockdown vervangen we een paar controles door een telefonische afspraak. Dit is de controle rond 20 weken, nadat je de 20 weken echo hebt gehad.
Als je niet voor de 1e keer zwanger bent en de vorige keer geen problemen met je bloeddruk of groei van de baby hebt gehad, dan doen we de controle bij 27 weken en 38 weken ook liever telefonisch.

Vergeet niet dat je met klachten, vragen of onzekerheden tussen de controles door ons altijd mag bellen!

We blijven ook benadrukken dat onderzoeken waarvoor je naar het ziekenhuis moet veilig kunnen gebeuren! Het ziekenhuis neemt volop maatregelen om te zorgen dat bijvoorbeeld bloed prikken of een bezoek aan de polikliniek of het geboortecentrum geen extra kans op besmetting met het Coronavirus geven. Uitstellen van noodzakelijke zorg is onverstandig!

Zwangerschap, werk en COVID-19

We krijgen veel vragen over hoe er op het werk zou moeten worden omgegaan met eventuele extra bescherming van zwangeren. Het antwoord daarop is te vinden bij het RIVM.

Je bevalling

De mogelijkheid om te kiezen tussen een thuis- of ziekenhuisbevalling is niet veranderd. Als het medisch goed met je gaat en je twijfelt, dan is het prima om de keuze voor de plaats van de bevalling pas definitief te maken zodra je bevalling begonnen is. Wij zullen je zo goed mogelijk helpen met deze keuze.
Bij een medische reden om in het ziekenhuis te bevallen heb je deze keuze niet.

Als je tijdens je bevalling duidelijke verschijnselen hebt van het Coronavirus en/of positief getest bent, is het afhankelijk van je klachten of je onder onze verantwoordelijkheid kan bevallen (thuis of poliklinisch) of dat je verwezen wordt voor intensievere bewaking van jouw conditie en die van de baby.

Bij een bevalling thuis mag er naast je partner 1 extra persoon aanwezig zijn. Voor de huidige afspraken in het ziekenhuis waar je (eventueel) gaat bevallen, kan je het beste op de website van het ziekenhuis kijken. Bij een bevalling in het ziekenhuis is er geen aanwezigheid van familie op de gang of ergens anders in het ziekenhuis toegestaan. Recente informatie over de bezoekregeling van de ziekenhuizen is ook te vinden op de website van het betreffende ziekenhuis.

Na de bevalling: 

In de kraamperiode zullen we onze visites deels vervangen door telefonisch contact. Dit altijd in goed overleg met jullie en de kraamverzorgster.
Vraag kraambezoek thuis om alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben en 1,5 meter afstand houden. Vraag ze ook om niet te komen in de uren dat de kraamverzorgster aanwezig is.

Zorgprofessionals tellen niet mee als bezoeker in de privésfeer. Dus ook als jullie al twee personen op bezoek hebben gehad dan mogen verloskundigen, kraamzorg, medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg (bijvoorbeeld voor het verrichten van de hielprik en gehoortest), lactatiekundigen en andere zorgverleners wel naar binnen als zij zich houden aan de 1,5 meter afstand van de kraamvrouw en haar gezin. Voor noodzakelijke onderzoeken geldt een uitzondering op de 1,5 meter afstand.

De nacontrole en anticonceptie

De nacontrole na 6 weken doen we bij voorkeur telefonisch, in overleg is een controle op de praktijk nog steeds mogelijk
Het plaatsen van spiraaltjes stellen we het liefste uit tot na de lockdown, maar als tijdelijk een andere vorm van anticonceptie een probleem voor je is, dan kan de afspraak wel door gaan.

Onze praktijkruimte

We verzoeken je om je handen te wassen of desinfecteren bij binnenkomst in de praktijk. Wij gaan zorgvuldig om met het ontsmetten van de materialen die we gebruiken.

Mondkapjes

Als je thuis aan het bevallen bent is een mondkapje voor jou en je partner niet nodig als jullie geen klachten hebben. Voor je partner geldt in het ziekenhuis wel het dringend advies om een mondkapje te dragen.
Bij een kraambezoek door ons zijn jullie in je eigen huis en vragen we jullie ook niet om een mondkapje te dragen. Uiteraard houden we op de momenten dat dit mogelijk is 1,5 meter afstand van jullie en van de kraamverzorgster.

Alvast bedankt voor jullie begrip!
En naast het benoemen van al deze “regels” willen we vooral benadrukken dat we net als altijd ons best doen om deze bijzondere periode in jullie leven op een fijne manier te begeleiden!