Eerste bevalling

Je eerste bevalling is spannend door het onbekende. Het verstrijken van je baarmoedermond en het krijgen van de eerste paar centimeters ontsluiting kost tijd. Dit gaat meestal met lichte weeën gepaard die nog onregelmatig komen. Zorg voor afleiding in die periode. Tijdens het tweede gedeelte van de ontsluiting krijg je heftigere en meer regelmatige weeën. Tijdens het opvangen van deze weeën is het extra belangrijk dat je je veilig en ontspannen voelt. Maak gebruik van de douche of een bad of loop wat rond. Probeer regelmatig van houding te veranderen.

Het breken van de vliezen

Ongeveer 10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Het gebeurt vaak dat je vliezen niet spontaan breken en dat wij dat tijdens je bevalling doen. Dit is niet pijnlijk en gebeurt altijd in overleg met jou.

Persen

Wanneer je volledige ontsluiting hebt krijg je meestal persdrang en mag je gaan persen. Het persen duurt gemiddeld een uur, maar kan ook een stuk korter zijn of juist wat langer duren. Wij houden in de gaten of het niet te lang duurt. De placenta wordt meestal binnen een half uur na de baby geboren. In die tijd kan je al genieten van het warme lijfje op je buik en kennismaken met jullie baby.