Bevalling

We hebben een gezamenlijk doel. Dat jij de zwangerschap en bevalling gezond doormaakt, dat jullie een gezonde baby krijgen en dat jullie tevreden zijn over de gekregen zorg. Als je zwangerschap en bevalling normaal verlopen dan is de keus aan jou waar je wilt bevallen.

Thuis bevallen

In Nederland is het veilig om thuis te bevallen. Uit onderzoek blijkt dat er bij een thuisbevalling minder onnodige medische ingrepen gedaan worden, waardoor er minder kans is op complicaties. Belangrijk is dat je een plek kiest waar je je veilig voelt. Dat kan thuis zijn maar ook het ziekenhuis.
Het voordeel van thuis is de rust en eigen omgeving wat goede weeën bevordert.
We zijn opgeleid om tijdig eventuele complicaties te herkennen en dan in te grijpen. Soms kan dat in de thuissituatie en soms is het beter naar het ziekenhuis te gaan.
Wanneer je bevalling begonnen is, bel je de dienstdoende verloskundige. Zij komt bij je thuis om te kijken hoe het met jou en de baby gaat en hoe ver je bevalling gevorderd is. Als alles goed is, bepaal je op dat moment of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen.
Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling, gaan we samen naar het ziekenhuis.  Een aantal uur na je bevalling ga je weer naar huis. Informeer bij je zorgverzekeraar of je een eigen bijdrage moet betalen voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie.

Wat zet je klaar voor je bevalling?

Bevalling

Vanaf 36 weken zwangerschap zorg je dat je de voorbereidingen voor je bevalling klaar hebt. De slaapkamer moet goede verlichting en verwarming hebben, zeker als je thuis bevalt. In alle gevallen moet het bed verhoogd zijn tot 70 cm. Dit kan met klossen die je kunt lenen, het kraamcentrum zal je hier informatie over geven. Ook heb je 2 kruiken en een kraampakket in huis. Dit kraampakket wordt vaak verstrekt door de zorgverzekeraar. Mocht dit niet zo zijn dan kun je dit zelf kopen. Ook is het handig als je een tas klaarzet met de zwangerschapspapieren, kleding voor jezelf en voor de baby en toiletspullen.

Poliklinisch bevallen zonder medische indicatie

We vinden het belangrijk dat je weet dat we tijdens een poliklinische bevalling zonder medische indicatie geen andere medische apparatuur gebruiken dan bij een thuisbevalling.
Tijdens een poliklinische bevalling worden we geholpen door een kraamverzorgende of een verpleegkundige van het ziekenhuis. Er komt alleen een verloskundige van het ziekenhuis of een gynaecoloog of kinderarts bij de bevalling als er een medische indicatie ontstaat. In dat geval zouden we bij een thuisbevalling ook naar het ziekenhuis gaan.
Als je bevalling goed verlopen is ga je een paar uur na je bevalling naar huis.

Wat neem je mee naar het ziekenhuis

  • De envelop met papieren die je elke keer mee neemt naar de zwangerschapscontroles
  • Toiletspullen
  • 2 sets kleren voor de baby
  • Een T-shirt om in te bevallen
  • Autostoeltje

Luiers, maandverband en andere artikelen uit het kraampakket hoeven je niet mee te nemen, deze krijg je van het ziekenhuis.

Bevallen met medische indicatie

Als tijdens de bevalling blijkt dat het voor jou of de baby noodzakelijk is om met ziekenhuiszorg te bevallen, spreken we van een medische indicatie. We dragen je over aan het verloskundig team van het ziekenhuis. We hebben een goede samenwerking met de verschillende ziekenhuizen in de regio, zoals het St Anna Ziekenhuis in Geldrop, het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Een bevalling in het ziekenhuis vanwege een medische reden wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Voorbeelden van een medische indicatie kunnen zijn;

  • De bevalling duurt te lang
  • De vliezen zijn langer dan 24 uur gebroken, maar er zijn geen weeën (toenemende kans op het ontwikkelen van een infectie)
  • De baby heeft in het vruchtwater gepoept (meconium houdend vruchtwater) en de conditie van de baby moet daarom wat extra bewaakt worden
  • De bevalling komt te vroeg (voor 37 weken) of te laat (vanaf 42 weken).
  • Je hebt pijnstilling nodig
Bevalling