Bevalling

We hebben een gezamenlijk doel. Dat jij de zwangerschap en bevalling gezond doormaakt, dat jullie een gezonde baby krijgen en dat jullie tevreden zijn over de gekregen zorg. Als je zwangerschap en bevalling normaal verlopen dan is de keus aan jou waar je wilt bevallen.

Voorbereiding voor je bevalling

Vanaf 36 weken zwangerschap zorg je dat je de voorbereidingen voor je bevalling klaar hebt. De slaapkamer moet goede verlichting en verwarming hebben, zeker als je thuis bevalt. Het bed moet verhoogd zijn tot 70 cm. Dit kan met klossen die je kunt lenen, het kraamcentrum zal je hier informatie over geven. Ook heb je 2 kruiken en een kraampakket in huis. Dit kraampakket wordt vaak verstrekt door de zorgverzekeraar. Als je dit niet van je verzekering krijgt dan kun je dit zelf kopen. Ook is het handig als je alvast een tas klaar zet met de zwangerschapspapieren, kleding voor jezelf en voor de baby en toiletspullen.

Thuis bevallen

In Nederland is het na een normale zwangerschap veilig om thuis te bevallen. Uit onderzoek blijkt dat er bij een thuisbevalling minder onnodige medische ingrepen worden gedaan, waardoor er minder kans is op complicaties.
Het voordeel van thuis is de rust en eigen omgeving, wat goede weeën bevordert.
We zijn opgeleid om tijdig eventuele complicaties te herkennen en dan in te grijpen. Soms kan dat in de thuissituatie en soms is het beter naar het ziekenhuis te gaan.
Wanneer je bevalling begonnen is, bel je de dienstdoende verloskundige. Zij komt bij je thuis om te kijken hoe het met jou en de baby gaat en hoe ver je bevalling gevorderd is. Op dat moment kies je de plek waar je je veilig voelt. Dat kan thuis zijn maar ook in het ziekenhuis.

Bevalling

Poliklinisch bevallen zonder medische indicatie

Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling, gaan we samen naar het ziekenhuis.  Een aantal uur na je bevalling ga je weer naar huis. Informeer bij je zorgverzekeraar of je een eigen bijdrage moet betalen voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie.

Tijdens een poliklinische bevalling worden we geholpen door een kraamverzorgende of een verpleegkundige van het ziekenhuis. Er komt alleen een verloskundige van het ziekenhuis of een gynaecoloog of kinderarts bij de bevalling als er een medische indicatie ontstaat. In dat geval zouden we bij een thuisbevalling ook naar het ziekenhuis gaan. We vinden het belangrijk dat je weet dat we tijdens een poliklinische bevalling zonder medische indicatie geen andere medische apparatuur gebruiken dan bij een thuisbevalling.
Als je bevalling goed verlopen is ga je een paar uur na je bevalling naar huis.

Wat neem je mee naar het ziekenhuis

  • De envelop met papieren die je elke keer mee neemt naar de zwangerschapscontroles
  • Toiletspullen
  • 2 sets kleren voor de baby
  • Een T-shirt om in te bevallen
  • Autostoeltje

Luiers, maandverband en andere artikelen uit het kraampakket hoeven je niet mee te nemen, deze krijg je van het ziekenhuis.

Bevallen met medische indicatie

Als tijdens je zwangerschap of tijdens de bevalling blijkt dat het voor jou of de baby beter is om met ziekenhuiszorg te bevallen, spreken we van een medische indicatie. We dragen je dan over aan het verloskundig team van het ziekenhuis. Als dit in de laatste fase van de bevalling gebeurt dan blijven we bij jullie. Maar we hebben dan niet meer de medische verantwoordelijkheid.

We hebben een goede samenwerking met de verschillende ziekenhuizen in de regio, zoals het Anna Ziekenhuis in Geldrop, het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Een bevalling in het ziekenhuis vanwege een medische reden wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Voorbeelden van een medische indicatie

  • De bevalling duurt te lang
  • De vliezen zijn langer dan 24 uur gebroken, maar er zijn geen weeën (toenemende kans op het krijgen van een infectie)
  • De baby heeft in het vruchtwater gepoept (meconium houdend vruchtwater) en de conditie van de baby moet daarom wat extra bewaakt worden
  • De bevalling komt te vroeg (voor 37 weken) of te laat (vanaf 42 weken).
  • Je hebt de wens pijnstilling te krijgen of ingeleid te worden
Bevalling