Werkwijze in onze praktijk ten gevolge van de Corona pandemie – vanaf 10 juli 2020

Omdat de situatie met het Coronavirus steeds verandert, veranderen ook de adviezen voortdurend. Dus als je goed op de hoogte wil blijven kijk dan regelmatig op onze website!

Om de zorg tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven volgen wij naast de adviezen van het RIVM ook de adviezen op van onze beroepsorganisatie, de KNOV.
Dit steeds ook in nauwe samenwerking en in afstemming met onze collega’s van de verloskundigenpraktijken in onze regio en met de regionale ziekenhuizen en kraamcentra.

Controles en echo’s

Alle controles vinden weer op de praktijk plaats. Geef je zelf de voorkeur aan een telefonische controle ipv een controle op de praktijk, dan bespreken we of dat mogelijk is.

Bij het intakegesprek en bij de gesprekken over een eventuele NIPT test en over de bevalling ben je samen met je partner welkom. Ook bij alle echo’s.
Bij de andere controles willen we graag dat je nog alleen komt. Als het belangrijk voor je is dat je partner toch bij een gewone controle aanwezig is, dan is je partner welkom. Kinderen helaas nog niet.
Bij alle contacten gaan we er van uit dat we samen zo goed mogelijk ons best doen om, buiten het lichamelijk onderzoek, op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven.

Centering Pregnancy-bijeenkomsten zijn tot nader bericht nog niet mogelijk.
We hopen in september of oktober weer een groep te gaan starten.

Basisafspraken

 Vergeet niet dat je met klachten, vragen of onzekerheden tussen de controles door ons altijd mag bellen!

We blijven ook benadrukken dat onderzoeken waarvoor je naar het ziekenhuis moet veilig kunnen gebeuren! Het ziekenhuis neemt volop maatregelen om te zorgen dat bijvoorbeeld bloed prikken of een bezoek aan de polikliniek of het geboortecentrum geen extra kans op besmetting met het Coronavirus geven. Uitstellen van zorg noodzakelijke zorg is niet verstandig!

Als je klachten hebt als neusverkoudheid, hoesten, koorts of benauwdheid, of ben je COVID19-positief bevonden, kom dan niet naar de praktijk maar bel ons.
Kom ook niet naar de praktijk als je zieke huisgenoten hebt. Je partner mag uiteraard ook geen klachten hebben wanneer hij/zij meekomt.

Je bevalling

De mogelijkheid om te kiezen tussen een thuis- of ziekenhuisbevalling is niet veranderd. Als het medisch goed met je gaat en je twijfelt, dan is het prima om de keuze voor de plaats van de bevalling pas definitief te maken zodra je bevalling begonnen is. Wij zullen je zo goed mogelijk helpen met deze keuze.
Bij een medische reden om in het ziekenhuis te bevallen heb je deze keuze niet.

Als je tijdens je bevalling duidelijke verschijnselen hebt van het Coronavirus en/of positief getest bent, is het advies om onder begeleiding van het ziekenhuis te bevallen met continue bewaking van de hartslag van de baby en ook extra controles bij de moeder. Natuurlijk zorgen wij in dat geval dat dit allemaal goed wordt geregeld. We hebben daar werkafspraken over met onze collega’s in de ziekenhuizen.

Bij een thuisbevalling mag er naast je partner 1 extra persoon aanwezig zijn.

Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar 1 (niet medische) begeleider bij de geboorte (en in het hele ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook geen familie op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.

Ook kraamvisite na de bevalling is niet toegestaan in het ziekenhuis. Beval je thuis, beperk dan ook het kraambezoek en vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben en 1,5 meter afstand te houden. Tijdens de aanwezigheid van de kraamverzorgster wordt verwacht dat je geen bezoek ontvangt.

Na de bevalling: 

We zullen de kraamvisites vanaf 15 juni grotendeels weer rijden zoals normaal. Soms kiezen we toch nog voor telefonisch, dit is ook afhankelijk van jullie eigen wensen.

Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.

Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren.
Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene en hygiëne-richtlijnen van het RIVM op. En vergeet vooral niet dat goed handen wassen zeker 20 seconden duurt!

Veranderingen in onze praktijkruimte

In onze praktijkruimte hebben we nog steeds aanpassingen. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de boeken en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken we zo nodig extra hygiënische hulpmiddelen. We verzoeken je om je handen te wassen of desinfecteren bij binnenkomst in de praktijk.

Naast het benoemen van al deze “regels” willen we vooral benadrukken dat we net als altijd ons best doen om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden!