Belangrijk! Aanpassingen in onze praktijkorganisatie – update 26/3

Omdat de situatie met het Coronavirus steeds verandert, veranderen ook de adviezen voortdurend. Dus als je goed op de hoogte wil blijven kijk dan regelmatig deze tekst nog eens opnieuw door!

Om de zorg tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven volgen wij naast de adviezen van het RIVM ook de adviezen op van onze beroepsorganisatie, de KNOV.
Dit in nauwe samenwerkingen met onze collega’s van de verloskundigenpraktijken in onze regio en met de regionale ziekenhuizen en kraamcentra.

De aanpassingen die we gaan doen zijn erop gericht om de verspreiding van het Coronavirus tegen te helpen gaan en daardoor zo min mogelijk mensen ziek te laten worden. We doen dit in het belang van alle mensen met een kwetsbare gezondheid. En van alle zwangeren, barenden, kraamvrouwen met partners en baby’s. Maar we doen dit ook ter bescherming van onszelf, want we willen met alle geboortezorgmedewerkers 24/7 klaar blijven staan als onze zorg nodig is! We zij een kwetsbare groep omdat we dagelijks met heel veel verschillende mensen nauw contact hebben.

We realiseren ons heel goed dat de maatregelen heftig zijn voor jullie en dat doet ons ook echt verdriet. We willen benadrukken dat we met onze hele geboortezorgketen écht de zorg zullen blijven geven die medisch noodzakelijk is!

Hoe gaan we het doen met onze controles? Het schema kan tussentijds aangepast worden aan nieuwe inzichten

 • Controles die op onze praktijk plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk en je buik/baby controleren. Vragen beantwoorden en het maken van een nieuwe afspraak doen we voorafgaand of na de controle telefonisch.
 • Cliënten die vanaf 16 maart een afspraak hebben op de praktijk, worden op de dag vóór of op de dag van de afspraak gebeld door ons om de veranderingen toe te lichten en alvast vragen te beantwoorden.
 • Wij vragen je om alleen naar deze controle toe te komen en partner en/of kinderen niet mee naar binnen te nemen, dus ook niet in de wachtkamer
 • Het intakegesprek doen we telefonisch
 • Echo’s zonder duidelijke medische reden worden niet meer verricht, dus vanwege het landelijke advies wordt er tijdelijk geen echo gemaakt bij ± 8 weken.
 • De termijnecho bij ± 11 weken gaat wel door, we verzoeken om ook voor deze echo alleen te komen. Je partner en eventuele anderen kunnen meekijken m.b.v. beeldbellen
 • Het gesprek voor het aanvragen van een NIPT test bij ongeveer 11 weken (indien gewenst) doen we telefonisch. Het benodigde formulier om te kunnen gaan prikken zullen we je mailen of krijg je met de termijnecho mee
 • Rond 16 weken word je gezien op de praktijk voor controle van de baby en je bloeddruk
 • De 20 weken echo gaat door
 • Tussen 16-27 weken zwangerschap zijn medisch gezien verder geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij er een duidelijke reden voor is. We maken in die periode wel 1 of meer belafspraken met je om het contact met elkaar toch te blijven houden en de kleine vragen tussendoor te kunnen beantwoorden
 • De kinkhoestvaccinatie na 22 weken gaat gewoon door, tenzij je verkoudheidsklachten of koorts hebt. Contact loopt via Zuidzorg
 • Na de 20 weken echo zullen alleen op medische indicatie nog echo’s plaatsvinden. Ook dit is gebaseerd op het landelijke advies en we hebben begrip voor de reden, hoe jammer het ook voor jullie is!
 • Tussen 27 en 41 weken is het controle-schema 27-31-35-37-39-40 weken. Bij medische aanleiding of bijzonderheden word je uiteraard extra gezien
 • De afspraak waarbij we je bevalling met je bespreken zal telefonisch zijn
 • Rond 41 weken vindt er een controle met echo plaats voor een goede inschatting of er tot 42 weken afgewacht kan worden. De precieze planning is ook afhankelijk van of jullie een afwachtend beleid wensen in die periode
 • Groepsbijeenkomsten, zoals informatieavonden en Centering Pregnancy-bijeenkomsten worden afgelast, in ieder geval tot 6 april 2020.

Je bevalling:

 • Ga je bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen je keuze voor de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken zodra de bevalling begonnen is. Ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.
 • Als je tijdens je bevalling duidelijke verschijnselen hebt van het Coronavirus en/of positief getest bent is het advies om onder begeleiding van het ziekenhuis te bevallen met continue bewaking van de hartslag van de baby en ook extra controles bij de moeder. Natuurlijk zorgen wij in dat geval dat dit allemaal goed wordt geregeld. We hebben daar heel concrete werkafspraken over met onze collega’s in de ziekenhuizen
 • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één (niet medische) begeleider bij de geboorte (en in het hele ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook geen familie op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.
 • Ook kraamvisite na de bevalling is niet toegestaan in het ziekenhuis. Beval je thuis, beperk dan ook het kraambezoek en vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben. Maar beter is nog helemaal niet. Hoe jammer dat ook is. Tijdens de aanwezigheid van de kraamverzorgster wordt verwacht dat je geen bezoek ontvangt. De reden hiervan is de noodzaak tot het overeind houden van de (kraam)zorg.

Na de bevalling:

 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
 • Kraamvisites thuis doen wij zoveel mogelijk telefonisch, in goede samenspraak met je kraamverzorgster. Als er medische bijzonderheden zijn komen we natuurlijk langs om deze te beoordelen
 • Het plaatsen en controleren van spiraaltjes is tijdelijk niet mogelijk en al gemaakte afspraken zullen worden uitgesteld

Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene en hygiëne-richtlijnen van het RIVM op. Vergeet vooral niet dat goed handen wassen zeker 20 seconden duurt!

Alle verloskundigenpraktijken doen op deze wijze hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding van het Coronavirus zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg goed.

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus
Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de boeken en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken we zo nodig extra hygiënische hulpmiddelen.

Vergeet niet 😊 wij blijven net als altijd ons best doen om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden!